Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Itt a tavasz, elő a grillekkel! De hogyan készülj a szezonra?

Itt a tavasz, elő a grillekkel! De hogyan készülj a szezonra?

A legtöbb ember számára a kerti gillezés a nyár esték egyik legkedveltebb társasági gasztroélménye. De az igazi grillmesterek tudják, hogy a legideálisabb évszak erre az élvezetes tevékenységre a tavasz és az ősz, amikor nem mi, hanem csak a hús sül meg. Cikkükben sorra vesszük, milyen előkészületekre lesz szükséged. 

Ha utoljára ősszel hódoltál ennek a szenvedélynek, akkor bizony kell egy kis időt fordítanod arra, hogy átnézd, milyen állapotban hagytad a grillfelszerelésedet (természetesen tisztán laugh), ám akkor is érdemes egy alapos takarítást, frissítő tisztítást végezned a grillsütődön és az eszközökön.

Nem csak azért fontos tisztán tartani a grilledet, mert nem túl gusztusos és egészséges a zsíros, kormos eszközön készült ételt elfogyasztani, hanem azért is, mert a zsírlerakódások a legváratlanabb pillanatokban meggyulladhatnak. Emellett fura szagokat produkálhatnak sütés közben, sőt esetleg kellemetlen mellékízt is kölcsönözhetnek az elkészült ételeknek.

 

Hogyan tisztítsd kíméletesen a kamado grilledet?

A grillek tisztítása alapvető feladat, de hogy milyen eszközzel ajánlott végezni, az függ a használattól is.  

Mire lesz szükséged?

–         igény szerint gumi kesztyű

–         grilltisztító kefe/ grillrács tisztító kő

–         törlőkendők

–         fém spatula vagy gittelő kés

–         csavarkulcs

–         tisztítószer (lehetőleg NE egészségre is káros vegyszert használjunk, így elkerülhetjük az esetleges maradékok elfogyasztásából adódó veszélyeket)

–         víz

 

A tisztítás lépései

1.       Rácstisztítás

Távolítsd el a grillrácsot, hogy alaposan meg tudd tisztítani.

FIGYELEM! A rácstisztítást minden grillezés után el kell végezni.

A grilltisztító kefe elengedhetetlen kiegészítő a grillezésnél. A feje széles, ezért praktikus, gyors tisztítást tesz lehetővé. A még forró rácsról könnyű eltávolítani a leégett, kormos ételmaradékokat a kefével. Ezért javasoljuk, hogy közvetlenül a grillezés után végezd el a tisztítást. A másik megoldás, ha pirolízissel ~300°C vagy magasabb hőfokon fejezed be a grillezést. Utóbbi megoldással minden ételmaradék szénné ég, mely kihűlt állapotban is könnyen lesúrolható a grillkefével a grillrács felületéről. A zsíros korom és ételmaradék hidegen viszont még a súroló kefével is nehezen eltávolítható. Ezért mindig a fenti két megoldás egyikét alkalmazd!

Alternatív megoldás lehet a kefe helyett a grillrács tisztító kő, amely egyszerű, gyors és környezetkímélő formája a kormos, zsíros rács tisztításának. A drótkefe főként a száraz kormot távolítja el, de a zsíros részekre nem alkalmas. A tisztítókő porózus felülete elég kemény, hogy a ráéget kormot eltávolítsa és elég puha (morzsálódik), hogy a zsíros részeket is eltávolítsa. A kő folyamatosan fogy, akár egy radír, magával ragadja és eltávolítja a koszt. Hihetetlen teljesítményre képes, már az első húzásnál látni fogod milyen kiváló grilltisztító eszköz! 

FONTOS! Öntött vas és rozsdamentes grillrácsokhoz javasolt. Zománcozott vagy krómozott felületre nem ajánlott a használata, mert károsíthatja a bevonatot.

2.       Hamukiszedés

A sütés során keletkezett és összegyűlt hamut, a speciálisan erre kifejlesztett hamukiszedő lapáttal könnyedén eltávolíthatod, ha úgy látod megtelt. De félévente legalább egyszer érdemes kiszedni a köveket is a grillből, hogy az alatta gyűlő hamut is kitakarítsd. Ehhez használhatod a hamukaparót, amivel a begyújtás előtt a faszenet is elegyengetheted.

3.       Külső tisztítás

A grillhez tartozó polcokat érdemes legalább egyszer letörölni használat után a megfelelő tisztítószerekkel. A kamado grillek felületi kiképzése bordázott, ez lehetőséget ad arra, hogy akár láthatatlanul is, de megül benne a füst és a por. Egy puha, mikro fiber kendővel és tisztítószerrel ajánlott áttörölni 2-3 használat után.

A grill aljára és tetejére is fordíts gondot, keféld és töröld le ezeket a részeket is. Ha fekete, hámló korommal találkozol közben, ezek eltávolítására használhatod a gittelő kést vagy a spatulát.

Szappanos vízzel tisztítsd meg a zsírgyűjtő tálcát is.

A leszedett zsírt, szennyeződéseket semmiképpen se öntsd a lefolyóba, mert könnyen dugulást okozhat. Gyűjtsd inkább egy nem visszaváltható üvegbe, hagyd benne megszilárdulni, majd egyben dobd ki.

4.      Karbantartás

Ezután következik a csavarkulcs, ami inkább a karbantartáshoz tartozik, mint a tisztításhoz. De mindenképpen ajánlott évente egyszer áthúzni az összes csavart és rögzítést, hogy minden stabilan álljon, a tető könnyen nyíljon és még sokáig élvezhessük grillünk tökéletes működését. Szintén éves feladat a hőmérőt is leszedni, újra kalibrálni, vagy ellenőrizni a működését. Ha elállítódott, akkor állítsd be újra vagy cseréld le.

5.       Utolsó mozzanatként szappanos vízzel töröld le kívülről is a kamadodat.

6.       Végül helyezt vissza a tartozékait, és már tervezheted is a hétvégi grillpartit.

 

Ha a grillsütőnk már ragyogóan tiszta, akkor jöhetnek a legfontosabb eszközök.

Melyek azok, amikből újat kell venned a szezonra? Összeszedtük Neked a legalapvetőbb eszközöket

Begyújtó kémény

Egy nagyszerű társ lehet a begyújtókémény, hiszen ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a faszén és a brikett begyújtásához. A begyújtó kémény egy speciális kialakítású acél tartó, mely elősegíti a faszén felhevítését. Az előnye a formájában rejlik. A belső piramis alakú kialakítás és a kémény alján és oldalán található szellőző rések elősegítik a megfelelő légáramlást, a tűzhöz szükséges oxigén utánpótlást. Ez az eszköz nem elektromos, tehát önmagában nem képes a faszén begyújtására, viszont felgyorsítja a folyamatot. Gyorsan, nagy adag konzisztensen felhevült faszén állítható elő.

Grillező szett

A legegyszerűbb módja a legfontosabb kellékeid beszerzésének, ha egyből grillező szettben gondolkozol. Természetesen számtalan grilleszköz válogatást találhatsz a piacon de 3-4 félére van igazán nagy szükség:  lapát, villa, ecset és a fogó. Fontos, hogy az alapanyaguk rozsdamentes acélból legyen és stabil, hőszigetelt nyéllel rendelkezzenek, ami nem csúszik.

Grillrács tisztító kefe

Erről már korábban szó volt. Egy erős sörtékkel rendelkező grillkefe elengedhetetlen tartozéka ennek a hobbinak. Könnyítsd meg a grilltisztítást és ruházz be egyszer egy prémium minőségű grillrács tisztító kefére, hogy sokáig élvezhesd a tiszta rácsokon sütött ételek ízélményeit.

Maghőmérő

Ne bízd a véletlenre az eredményt! Egy okos digitális maghőmérő segítségével kényelemesen és praktikusan mérheted az étel hőmérsékletét, akár távolról is. A grillezni vagy füstölni kívánt húsod megfelelő maghőmérsékletének elérése esetén jelez a készülék. Időzítő is beállítható, ha nem hőmérsékletet hanem egy sülési időt szeretnél elérni. De ha ez nem lenne elég, előre beállíthatod a hús fajtáját és a sütési fokozatot is.

+ egy könnyű, tavaszi grillrecept

Saslik

A téli sötétség és didergés után végre kisütött a nap és a kedvünk is megjött egy kellemes hétvégi grillezéhez a családdal és a barátokkal. Bemelegítésként ideális választás lehet egy nagyon egyszerű, de nagyszerű grill étel – a saslik.

Hozzávalók:

1 szűzpecsenye

2-3 fej vöröshagyma

4-5 fej barna csiperke

2-3 fej paradicsom

szalonna

kolbász

hegyes végű hurkapálca

1-2 pohár rozé ( a grillmesternek )

 

A húst felszeleteljük, majd felkockázzuk, a hagymát nyolc részre vágjuk, a gombákat negyedeljük, a szalonnát és a kolbászt felcsíkozzuk, a paradicsomoknak pedig csak a húsrészét vágjuk fel. A húsokat alaposan besózzuk, majd elkezdjük felhúzogatni az összetevőket a rudakra.

Amikor a grillrács már elég meleg, felpakoljuk a saslikokat a tűztérre, majd lecsukjuk a tetőt, és megisszuk a jéghideg rozénkat. Míg a húsok és a zöldségek puhulnak, addig egy vegyes saláta mixet balzsamecettel bekeverünk, majd visszatérünk a grillrácshoz, és pakolgatjuk, forgatjuk a saslikokat.

A szűzpecsenyének nem kell sok hőterhelés, könnyen átpuhul, és mégis szaftos, ízletes marad. Tehát nem kell túlsütni, ha már megkapta a külső pörzsréteget, akkor már nagyjából kész is van – a zöldségek pedig szintén már szépen meggrilleződtek, tehát lehet is tálalni.

Simogat a tavaszi napocska, nagyon lágy és puha a hús, szépen meggrilleződtek a zöldségek, amire gyönyörűen csúszik az egri rozé, vagyis elkészült ez a klassz tavaszi fogás. Kell ennél több?

Forrás:

https://izeselet.hu/magazin/keszuljunk-a-grillszezonra-kezdjuk-a-grillsutonk-alapos-kitakaritasaval-mutatjuk-hogy-erdemes-nekifogni/

https://spatrendonline.hu/outdoor/4-eszkoz-kamado-grill-tisztatashoz

https://husimado-blog.hu/2017/04/04/saslik_egy_konnyed_tavaszi_grillezes/