Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyártó a nagyító alatt: JD's BBQ

JD's bbq rub fűszerek
 

A fűszergyár:
A Finom Fűszerek Kft jól ismert név a hazai fűszergyártás területén, hiszen már közel 3 évtizedes múlttal rendelkeznek. A 90-es években indult vállalkozás - akkoriban még egyéni vállalkozás - pirospaprika feldolgozással foglalkozott. A paprika minőségére garanciát jelentett, hogy kizárólag szeged környéki, minőségi nemes paprikát vásároltak és dolgoztak fel. Az évek alatt jelentősen bővült a termékkínálat és mára alapfűszereket, valamint kolbász és grill fűszerkeverékeket is gyártanak.

A Finom Fűszerek Kft.-nél kizárólag haza termesztésű pirospaprikát dolgoznak fel, adalékanyagok nélkül. A külföldről származó pirospaprikákhoz képest a haza gyártású pirospaprikának az ízvilága egyedi, mely a megfelelő érlelésnek, a szárítás technológiájának és a kézi válogatásnak köszönhető. 


Diploma munkából márka: JD's BBQ 

A családi vállalkozás fiatalabb tagja Krasnyánszky János egy diploma munka keretében alkotta meg a fűszerkeverékek külön családját 2018-ban, mely kifejezetten a grillezés és BBQ szerelmeseinek számára került kifejlesztésre. Meglátva a hazánkban is egyre szélesebb körben tapasztalható BBQ "őrület" növekvő méretét, ez kiváló döntés volt, miután a cég eleve 30 éves fűszergyártási tapasztalattal rendelkező gyökerekkel rendelkezik. A fűszercsalád külön márkanevet és speciális csomagolást is kapott (a legtöbb csomagolás színezett, mert az UV fény károsítja a terméket, a JD's BBQ szóróflakon UV bevonatot kapott és így átlátszó maradhatott).

A cél egy prémium BBQ fűszer márka és termékpaletta volt. Elsősorban grill szárazpácokat, un. rubokat gyártanak. Ha már van kamadód vagy szmókered és ismered a BBQ sütés lépéseit, akkor tudod, hogy egy jó rub egyik alapfeltétele a megfelelő szemcseméret. Nem lehet túl apró, porszerű, mely túlzottan fed, valamint nem alakít ki megfelelő bark textúrát és nem lehet túl nagy, mely leszóródik, nem fed. Természetesen vannak fűszerek, melynél lehetetlen szemcseméretről beszélni (ilyen például a kakaóport tartalmazó rub). A JD's csapata nem elégedett meg a középszerű minőséggel és megalkottak egy optimális szemcsemérettel rendelkező rub fűszercsaládot. Csak a megfelelő rostáláson és szemcsemérettel rendelkező fűszer kerülhet a csomagolásba, így lesz a JD's rub konzisztenciája kiváló.

BBQ bark fűszerkéreg
Mi az a rub? 
A rub az USA-ban jól ismert szárazpác fajta, mely elsősorban a barbecue grillezés legfontosabb fűszer alapanyaga. A rubokat elsősorban közvetlenül a sütés előtt ajánljuk, mivel sót tartalmaznak. Az ideális szemcseméretnek köszönhetően konzisztens fűszerkéreg képezhető a húson. Ez a hús külsejére karamellizálódott, sült fűszerkéreg, az un. bark az egyik kulcsfontosságú része a grillezet húsnak, melyet a profi BBQ pitmasterek már szinte művészi szinten képesek előállítani. A rub tehát szárazpác és közvetlenül a sütés előtt használatos. Ne használd hosszú ideig tartó pácoláshoz! Csak szórd rá a húsra egyenletes rétegben és már mehet is a grillre!
Bővebben itt olvashatsz a rubokról és rubozásról. 


Mit tartalmaznak a JD's rubok?

Kamadoshop.hu pont​  Kizárólag hazai termesztésű, Szeged környéki I. osztályú pirospaprikát
Kamadoshop.hu pont​  Brazil és vietnámi fekete-, rózsa- és zöldborsot
Kamadoshop.hu pont​  A sót tartalmazó termékek kiváló minőségű tengeri sót

Mit nem tartalmaznak a gyártó termékei?

Kamadoshop.hu pont​  Ízfokozót
Kamadoshop.hu pont​  Tartósítószert
Kamadoshop.hu pont​  Csomósodásgátló
Kamadoshop.hu pont​  ...és semmilyen egyéb adalékanyagot

A termékpaletta:

JD's BBQ rubok

BASIC RUB:
A nevéből is adódóan a BASIC szárazpác nem akar túl erős ízélménnyel bombázni az érzékeidet. A karakteres ízvilág helyett a BASIC egy kellemes és univerzálisan felhasználható homogén ízt adó fűszerkeverék. A húsok mellett egyéb grillezéshez alkalmas egytálételek és köretek fűszerezésére is használhatod. (Mac & cheese, grillzöldség, babos raguk...).  
Ha már tesztelted és szintet szeretnél lépni a rubozásban, akkor mint alap keveréket, kiegészítheted egyéb alapfűszerekkel, hogy kialakítsd a te saját rub keverékedet!

   Használat: Szórd a BASIC rubot a grillezni kívánt húsra közvetlenül a sütés előtt. Nem javasoljuk hűtőben történő hosszú ideig tartó előpácolásra, mivel egyrészt megváltozhat a beszórt réteg konzisztenciája, másrészt a rub sót tartalmaz, mely száríthatja a húst. 

SWEET RUB:
Ez egy édesebb, több cukrot tartalmazó fűszerkeverék, melyet elsősorban oldalas és csirke grillezéséhez ajánljuk. A magasabb cukortartalom a sütés alatt karamellizálódik és egész biztosan mennyei ízélményben lesz részed, főleg ha alacsony hőfokon lassan grillezed vagy füstölöd a húst. Az édeskés ízvilághoz párosul a chilipaprika enyhén csípős íze, mely kiváló harmóniát teremt a végső ízben. 

   Használat: Elsősorban lassú, alacsony ~120°C hőfokon történő (un low & slow) grillezéshez vagy melegfüstöléshez ajánljuk, mivel a magas cukortartalom miatt a magasabb hőfokon történő gyors grillezésnél a cukor gyorsan megéghet.

SPICY-COFFEE RUB:
Elsősorban marhahúshoz ajánljuk ezt a karakteres, fanyar BBQ rub keveréket. Ne ijedj meg a kávé tartalomtól! Nem fog túl intenzíven kávés ízt adni, csupán segít a fanyar, különleges ízvilág kialakításában. A különféle alap borsok és a Cayenne ad némi csípősséget is a keveréknek, kiegészítő a kávé fanyarságát a fűszeres, borsos és enyhén csípős ízekkel. 

   Használat: Elsősorban tehát marhahúshoz ajánljuk. Mint más ruboknál, itt is fontos, hogy elsősorban közvetlenül grillezés előtt ajánljuk.

COCA-CHILI RUB:
A kakaót tartalmazó keveréket elsősorban azoknak ajánljuk, akik különlegesebb, egyedi ízvilágra vágynak. Teljesen más ízélményt varázsol a grillhúsodnak mint a szokványos só-bors (klasszikus texasi BBQ keverék) rubok. A COCOA-CHILI keverék fáradságos megalkotásánál fontos szempont volt, hogy egymással harmonizáló és egymást kiegészítő fűszerek kerüljenek a keverékbe. A kakaó fanyarságát némileg ellensúlyozza a cukortartalom, valamin bors és chili egészíti ki az ízélményt némi csípős lezárással. A kakaó és a karmellizálódott cukor miatt a lassú tűzön füstölt hús kifejezetten sötétbarna bark fűszerkérget fog kapni.

   Használat: Ennél a keveréknél vigyázz, hogy a kakaópor apró szemcsemérete, por állaga miatt ragacsos darabokra állhat a fűszerréteg a húson, amennyiben túl nedves húsra szórod. Érdemes tehát először felitatni a vizet a húsról, csak egy vékony olajréteggel kend be, majd egyenletes mozdulatokkal szórd be a felületet. Ez után ne kend, ne tapogasd, hanem óvatosan helyezd a rácsra és már indulhat is a grillezés!

 

A jászberényi JD's BBQ fűszereit bátran ajánljuk, mert hazai gyártásúak, I. osztályú szegedi paprikát tartalmaznak és nem tartalmaznak ízfokozót vagy más adalékanyagot!