Egy kis pizza történelem
A mára street food-á avanzsált étel nagyon komoly múltra és hagyományokra tekint vissza, hiszen a lapos kenyértípus jóformán az emberiséggel egyidős.
Ám az ismert paradicsomos pizza a 18., 19. században jelent meg Olaszországban. Ez az eledel a szegények étele volt, amelyet Nápoly utcáin árultak, és árulnak ma is. Az egykori pizzák laktatóak voltak, olcsók, könnyen elkészíthetőek és változatosak. A legegyszerűbbek tetején csak fokhagyma, szalonna és só volt, ezt különböző tejtermékeket esetleg caciocavallo sajttal (amely lótejből készült), vagy cecenielli-vel (szardella és egyéb apróhal) vagy bazsalikommal tették ízletesebbé. Ha mélyebben is elmélyülnél a pizzák világába, látogass el a gasztroword oldalára, ahol nemcsak számos érdekességet tudhatsz meg az olaszok nemzeti ételéről de eredeti recepteket is találsz.
Milyen grilltípusok alkalmasak a pizzasütésre?
- kamadogrill – a legideálisabb választás
- egyéb, fedővel rendelkező grillek
- pizzaoven – kifejezetten pizza sütésére kifejlesztett elektromos kemence
A sütést megkönnyítő kiegészítők
- pizzakő
- pizzalapát
Mire érdemes figyelned a sütés során?
Amennyiben profi módon pizzakövön szeretnél sütni nagyon fontos a magas hőfok elérése (300 – 400 fok), mert a végeredmény is annál jobb lesz: belül szaftos, kívül ropogós. Kamadóban akár 400 fok is elérhető így igazi kemence hatást produkál.
Amennyire csak lehet, csökkenteni kell a direkt hőátadást, ezért is szükséges mindig minden esetben pizzakőlap a pizza alá, de e mellett deflektor kőlap használata is ajánlott (amelyik grill fajta erre alkalmas, illetve ilyen kiegészítő opcióval rendelkezik). A cél a minél egyenletesebb, indirekt hőleadás. A pizzakő alá apró távtartókat érdemes helyezni - melyek akár összegyúrt pici alufólia galacsinok is lehetnek- ezzel is csökkentve a közvetlen hőátadást alulról, mely miatt gyorsan megéghet a pizza alja.
Tipp: Tapasztalatok alapján kb. 3 cm az ideális távolság a deflektor és a pizzakő között.
A pizzakövet a grillben kell felforrósítani, nem szabad kivenni és hagyni, hogy lehűljön, mert különben ráragad és megég majd a tészta. Az égési sérülések elkerülése érdekében érdemes beruházni egy pizzalapátra, majd azt belisztezve kényelmesen helyezheted a felforrósodott kőre az előkészített pizzát.
Legjobb pizza(tészta) receptek
Az interneten számtalan kifejezetten grillezésre kifejlesztett pizzatészta receptekkel találkozhatsz. De érdemes kipróbált receptekkel kezdeni, hogy biztos legyen a siker. Akár rácson, akár pizzakövön szeretnél sütni Fördős Zé receptjét már több grilles Facebook csoportban tesztelték, sikerrel.
Egy másik gusztusos recept a sóbors jóvoltából.
Fontos megjegyezni, hogy grillezés esetében javasolt az apróbb, tenyérnyi pizzácskák készítése. Nemcsak azért, mert könyebb vele bánni, de gyorsabban elkészül és nem mellesleg többnek is tűnik.
Tipp: Legyen mindig alaposan belisztezve az asztal! Ez biztosítja a tészta tapadásmentes mozgását. Miután megformáztad a pizzakorongokat, akkor se hagy soha pár percnél tovább az asztalon, mert odaragad és a lapátot nehezen vagy egyáltalán nem lehet alátolni, a tészta felgyűrődik, kiszakad. A megformázott korongot tehát azonnal pakold meg a szükséges feltétekkel és már is helyezd a szintén alaposan meglisztezett lapátra (a legjobb a kukorica vagy a búzadara erre a célra) és onnan a grillre! A grillben a lapátról egy ügyes rutin mozdulattal kell ráhelyezni a pizzát a pizzakőre. Előre tolod és egy hirtelen rántással visszhúzod a lapátot.
Mit ne csinálj?
- Azoknál a grilleknél, ahol vizesedényt lehet használni (pl. töltény szmóker), mindenképp hagyd el mert a víz csökkenti a hőfokot és nehezen vagy egyáltalán nem fogod tudni elérni a pizzához szükséges minél magasabb hőfokot.
- Ha pizzakövet használsz ne kézzel „dobd rá” a pizzát, mert valószínűleg kisebb méretű pizzák esetében sem úszod meg égési sérülések nélkül. Inkább használj lisztezett pizzalapátot!
- Ne hagyd kihűlni a követ! Ha ugyanis kiveszed, és hagyod, hogy lehűljön, akkor ugyan rá lehet tenni a pizzát, azonban így a tészta menthetetlenül és ehetetlenül ráég, ráragad a kőre
- Ne lisztezd be a követ, mert az is ráég.
- Beolajozni sem érdemes a fenti ok miatt.
Reméljük a fenti tanácsok megfogadásával minden vendéget repetát fog kérni és ezután gyakran fog szerepelni a pizza a kerti grillezések étlapján.
Források:
https://gasztrogarazs.blog.hu/2016/06/14/pizza_a_grillen_213
Facebook csoportok tapasztalatai